2020年度の業績一覧

2020年度の当法人研究部の対外発表をご紹介します。

学会発表

日本食品工学会第21回年次大会 (8月7日 - 16日) 対面集会・ポスター

  1. 容器詰伝導体の加熱殺菌時の内部温度分布に容器材料が与える影響

Food Science Virtual 2020 (9月10日) オンライン配信

  1. Analysis and prediction method for core temperature during thermal processing of packaged foods with ATS program

日本植物学会第84回大会 (9月19日 - 21日) オンライン配信・ポスター

  1. 根菜の硬さとペクチンの関係

化学工学会第51回秋季大会 (9月24日 - 26日) オンライン配信

  1. モデル食品に対するグルコースおよび塩化ナトリウムの分配係数に与える温度の影響

発表論文

International Journal of food Microbiology, Volume 323, Pages 1-12

  1. Development of a multiplex real-time PCR assay for the identification and quantification of group-specific Bacillus spp. and the genus Paenibacillus

Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry, Volume 85, Issue 3, Pages 691 - 696

  1. Pomolic acid in persimmon peel suppresses the increase in glycerol-3 phosphate dehydrogenase activity in 3T3-L1 adipocytes

Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry, Volume 85, Issue 5, Pages 1147 - 1156

  1. Insight into the collagen-degrading activity of a serine protease in the latex of Ficus carica cultivar Masui Dauphine

分担執筆

食品製造・検査における芽胞・損傷菌とその検出・制御技術

  • 土戸 哲明, 古田 雅一 監修、(株)シーエムシー出版、ISBN:978-4-7813-1497-6

食品容器包装の新しいニーズ、規制とその対応 -中食市場向け容器包装/食品接触材料の規制適合/海洋プラごみ問題への対応 -